Schrijft

teksten, verhalen en meer

 

 

Organiseert

Bizz’Cu: Ontmoeting in...

 

 

Blog

Blogs... elke maand één!

 

 

Portfolio

Mijn werkzaamheden

 

 

Contact

Adres, route,telefoon en mail...

webdesign: Eric Kusters

Sparkle Tekst & Communicatie

Nieuwstraat 8 | 6031 NG Nederweert | M: +31 (0)6 23901812 | E: info@spark-le.nl

Social media Facebook | LinkedIn

Zoenen … (cultuurverschillen)

 

BY SPARKLE

Posted on 15 april 2013 in Sparkle Tekst & Communicatie

 

Ik kan de zon wel zoenen. Of geeft de zon een zoen aan ons? In ieder geval….ik voel me jarig met zoveel plotseling mooi weer. Het vervroegde meizoentje steekt gelukkig in april al de kop op. Het komt binnen als een lang verwacht en lang gehoopt cadeau. Goed, iedereen is het er over eens. Het werd ook wel tijd. Zie ook de tekst van mijn collega-blogger Marijke.

 

Zoenen. Enkele dagen geleden nog werd ik hartelijk gezoend. Niet door de zon, maar door deze en gene. Hoe het kwam? Ik heb er weer een jaartje bijgekregen. Hieperdepiep! Heerlijk zachte wangen werden afgewisseld door wangen met stoppels; warme wangen met frisse wangetjes. Gecombineerd met zoenen vol op de wang of beschaafd luchtig langs de wang vliegend. In ieder geval driemaal. Eén, twee, drie. Links, rechts, links. Of anders om.

 

Zoenen bij verjaardagen en bij begroetingen kunnen nogal variëren. Ik probeer wel eens twee zoenen te geven, maar dan staat de ontvanger vaak nog met een toereikende wang te wachten op de derde zoen. Dat is gek. Dus plakken we er nog een derde pakkerd achteraan. Intiemer is één kus. Maar dat is dan ook alleen voor speciale mensen weggelegd. Nee, driemaal is de standaard. Of in ieder geval de standaard geworden. Want, kennelijk was het tientallen jaren geleden in Noord- en Midden-Limburg heel gebruikelijk om tweemaal te kussen. In het zuiden van Limburg werd driemaal gekust. Misschien is dit zuidelijke ritueel overgekomen vanuit België of Frankrijk en stilaan doorgedruppeld naar het noorden van Limburg. Wie zal het zeggen?

In Spanje kussen ze tweemaal: links, rechts. Je krijgt er daar zelfs, als je tot de intimi behoort, een knuffel bij. Mexicanen geven één kus op de wang. Italianen geven vier kussen – op elke wang twee. Ook leuk. Egyptenaren kussen bij begroetingen en verjaardagen zoals wij dat doen: drie maal. Eerst op de ene wang, dan op de andere wang en weer terug op de eerste wang. Om verwarring te voorkomen, houd ik het op driemaal kussen. En met mij al die anderen die mij feliciteerden.

 

Getooid met schrale wangen en lippenstiftafdrukken ga ik een nieuw levensjaar tegemoet. En in dat jaar mag er vast weer veel gefeliciteerd worden. Iedereen krijgt van mij  het volledige felicitatiepakket: drie dikke zoenen, inclusief geluid “smak, smak, smak.”